Gdy chcemy prowadzić bar, sklep spożywczy, restaurację lub inne miejsce, które jest związane z jedzeniem lub z elementami i usługami, które będą dotyczyć pożywienia lub usług związanych z ciałem ludzkim- trzeba pamiętać o tym , aby zgłosić się do Wojewódzkiego Inspektoratu Sanitarnego. Dzięki temu otrzymamy pozwolenie na to, aby zacząć działalność. Nie liczmy jednak na to , że kontrola nie sprawdzi naszego biura i miejsca pracy. Okazuje się, że wiele przedsiębiorstw nie spełnia norm i nie może dalej prowadzić jakiejkolwiek działalności w tym zakresie. Inspektorat dba o klientów oraz o to , aby ich zdrowie nie było zagrożone. Tylko w taki sposób udaje się uniknąć epidemii lub innych tego typu nieprzyjemności związanych z chorobami wywołanymi nieczystościami w jedzeniu lub w miejscu, w którym przebywamy. Wojewódzki Inspektorat Sanitarny musi badać, czy dane miejsce jest utrzymywane w czystości. Niekiedy bada się także produkty, które wykorzystywane są do produkcji określonego towaru i usługi. Wszystko musi być świeże. Wystarczy jeden towar z przeterminowaną datą ważności i nasza firma może mieć już spore kłopoty. Kontrola może przyjść w każdej chwili. Dlatego nikt nie wie, kiedy to się stanie.